VIBE KOLI

ELSŐ NEVEK: Tibi atyaKata LupescuKali ÁgnesKemény ZsófiEmese Vitus-BulbukFruzsina MorczBalázs KoltaiFábián SáraAndrea JoósNestVR Friends és még sokan mások.

Az idei Koli témája a MILLENNIUMI NEMZEDÉK!
Milyen felnőni a 2010-es években? Mi a különbség a 90’-es, 2000-es, 2010-es években felnőtt generációk között? Milyen témák mozgatják a fiatalokat? Többek között ezekre a kérdésekre keressük a választ a VIBE Koliban, a VIBE Fesztivál tudásfórumán.

A Millenniumi nemzedéktől bátran tanulhat a többi generáció környezettudatosságot! Ezért csatlakozott a VIBE Fesztivál Koli nevű tudásfórumával a Közösen kitakarítjuk / Împreună curățăm 2019 programhoz, melynek lenyomata itt található: https://www.youtube.com/watch?v=9sar0K6yyPU

*A VIBE Koli a VIBE Festival 2019 tudásfóruma. Belépés csak érvényes fesztiválbérlettel vagy napijeggyel lehetséges, amelyet a www.vibefestival.ro oldalon lehet megvásárolni.

 

TOVÁBBI RÉSZLETEK:

 

A VIBE Koli 2019 központi témája a milleniumi generáció.

A VIBE Kolira olyan szakmailag felkészült, karizmatikus előadókat hívunk meg, akik értik és beszélik a milleniumi generáció nyelvét. Miközben a milleniumi fiatalokról beszélgetünk olyan kérdésekre keressük a választ, amik meghatározzák ezeknek a generációknak a múltját, jelenét és jövőjet. Hogyan alakítja át a technológia a kultúrát, az életvitelt, kapcsolatainkat és közérzetünket? Mire képes az első digitális benszülött generáció, amelynek tagjai anyanyelvi szinten beszélik az okoskütyük nyelvét? Miben erősek és miben gyengék az i-megoldásokkal a gimnáziumi évek alatt találkozó ipszilonosok?

 

Sikertörténetek

Két okunk is van arra, hogy a VIBE Kolin a sikeres magyar fiatalokkal, szakemberekkel, kutatókkal, vállalkozókkal, művészekkel és az ő sikertörténeteikkel foglalkozzunk. Először is szeretnénk a meghívással visszaigazolni az előadóinknak, hogy ismerjük és fontosnak tartjuk a munkájukat, kutatásaikat. Ezzel támogatjuk a meghívott fiatal magyar tehetségeket. Második szempont az, hogy mutassuk meg a fesztiválozóknak, hogy magyarként is lehet sikereket elérni itthon, a nagyvilágban megtanultakat pedig itthon is megéri kamatoztatni. Fontosnak tartjuk megmutatni a pályaválasztás előtt álló vagy pályájuk elején járó fiataloknak, hogy Erdély is reális alternatíva egy sikeres életpályához. Ezzel a témával szorosan összefüggnek az előadóink sikertörténetei.

A pályaválasztásban is fontos segítséget nyújthat a VIBE Koli, mert a részvevők mintegy fele középiskolás és a felsőoktatási intézmény kiválasztásánal a személyes élmények nagyon sokat nyomnak a latban. A fesztivál időpontja stratégikusan az érettségik után és a felvételi időszak előtt helyezkedik el, ezért a a végzősök pont időben tudnak esetleges jövőbeli tanáraikkal, az adott szak diákjaival találkozni és információkat gyűjteni. Az alsóbb éves diákok szintén értékes személyes kapcsolatokat, élményeket gyűjthetnek. Azért hívjuk meg a felsőoktatási intézményeket, hogy a Koli Udvarban élményorientált tevékenységgel szólítsák meg a résztvevőket, továbbá panelbeszélgetések során tanáraikkal is ismerkedhessenek. 

A VIBE Koli ismerkedési lehetőséget nyújt hasonló érdeklődésű fiataloknak. Amíg a fesztiválra általában a korábbi évek alatt kialakult baráti körrel érkeznek a résztvevők,  a Koliba akár egyedül is betérnek a téma és előadó miatt és olyan emberek között találják magukat, akikkel hasonló az érdeklődési körük. A Koliban tehát adott annak a lehetősége, hogy a szakmai alapon ismeretségek, barátságok és akár párkapcsolatok szülessenek.

A milleniumi generációt foglalkoztató témák adják a VIBE Koli programjának gerincét, mert ebből a generációból jövünk, ezzel a generációval fejlődik tovább a fesztivál és velük gondolkodunk a közös jövőnkről. 

 

Programok

A Koli programjai négy témacsoport köré szerveződnek: technológia és tudomány, társadalomfejlődés, művészet és életmód illetve élmény.

Elsősorban a technológia és tudomány kapcsán foglalkozunk a mesterséges intelligencia hatásaival, a munkapiac jövőjéről a robotika és más, ezt befolyásoló szektorok fejlődésével, a tömegszállítás, a fintech, az önvezető autók és az orvostudomány, vagy épp a génszerkesztés jövőjéről. Meg sem állunk a kriptovaluták és az űrkutatás aktuális kérdéseiig.

A társadalmi témákat a digitális világ hatásaival, az online tér határaival, generációs különbségekkel, a nevelés és oktatás problematikájával, demokrácia fejlődéssel, esélyegyenlőséggel, a vallás és a fiatalok kapcsolatával és közösségünket érintő aktuális helyi és nemzetközi jelenségekkel, közpolitikai kérdésekkel közelítjük meg.

A művészeti és életmód azért érdekes, mert a milleniumi írók, költők, modern művészeti ágak, mint a slam poetry vagy a digitális művészetek megjelenése, a gasztro forradalom, az influencerek, a film és zeneipar lehetőségei, a divat és a világutazás, a sportolók, a kitartás és motiváció, az egészséges életmód, a humor és az életútbeszélgetések is életünk részei.

 

Koli TV 2018: